בית ספר מונטסורי ישראל

לבית ספר מונטסורי "דרך הילד" – הסבה של מעונות סטודנטים וכיתות המכללה להנדסת מכונאות

תכנון בית הספר המונטסורי נעשה מתוך חיבור אישי עמוק לרציונל הפדגוגי, ומתוך חיפוש אחר המקום בו האדריכלות יכולה לתרום לחיזוק הערכים עליהם מושתתת הגישה.

תכנון הסביבה – שיקוף של היקום

בית הספר השוכן בתוך הכפר הירוק תוכנן ככפר בתוך כפר במקבץ של 7 מבנים הפזורים על שטח של כ- 3 דונם. על מנת לחזק את עקרון הגישה של יצירת שיקוף של היקום, באופן מוחשי ולא רק אבסטרקטי, בית ספר כולו נבנה כיער מאכל הכולל את מגוון האלמנטים האכילים שהטבע מציע.

בשלב הראשון תוכננה הסביבה הכוללת של השטח כשבמטרה ליצור מעברים קלים ובטוחים יותר לילדי בית הספר, נעשה שיטוח טופוגרפי ובוטלו מרבית מפלסי החוץ השונים, שכללו מספר גרמי מדרגות. בשטח המיושר נוצרו 2 מפלסים המחוברים ביניהם בשביל אבני מדרך וצמחיית מאכל, כאשר האזור התחתון נועד בעבור שלושת כיתות הצעירים (א'-ג') והאזור העליון עבור שלושת כיתות הבוגרים (ד'-ו') וחטיבת הביניים.

בתכנון המבנים הושם דגש על עידוד סקרנות ולמידה מתוך בחירה ולצורך כך בכל מבנה נפתחו חלונות ענקיים שמטרתם להכניס את החוץ אל הפנים, להחדיר כמה שיותר אור ואוויר טבעי אל חללי הכיתות, ולאפשר תקשורת ויזואלית מן החוץ לפנים וההפך.

תכנון הכיתות – הרגשה של בית ובטחון

על מנת לתת לכל ילד הרגשה של "בית" לכל דבר, כל כיתה תוכננה כך שתכלול גם חללים אישיים, גם חללים משותפים וגם חצר פרטית המהווה חלק בלתי נפרד ממנה.

הכיתות כוללות כניסה פרטית עם מבואה שבה יש אזור אישי לכל ילד, לאחסון של חפציו הפרטיים.  כמו כן בכל כיתה תוכננו שירותים ומטבח להכנת ארוחות הבוקר ולביצוע של ניסויים מדעיים.

מתוך העיקרון המונטסורי שהאינטליגנציה מתפתחת בתנועה, ובכדי לתמוך בצורות הלמידה השונות של השיטה: הקנייה, צפייה בקבוצה אחרת, ולמידה דרך לימוד, חללי הכיתות תוכננו בצורה פתוחה, ללא מחיצות או חסימות, באופן היוצר מגוון תצורות של אזורי למידה ומאפשר לילדים גמישות, חופש בחירה, חופש תנועה ועצמאות. בנוסף, בכל חלל נבנו נישות פנימיות מחומרים טבעיים, הורכבו מדפים הכוללים את ה"עזרים" הלימודיים המיוחדים של השיטה המונטסורית, והותקן ארון אחסון ענק המשתרע על קיר שלם ומשלב בתוכו גם לוח ומסך למקרן.